Skip To Content
Основи на зареждането

Основи на зареждането

Алтернативен ток, постоянен ток, фази и квт

В ранните дни на електрификацията, стандартът за пренос на електрическа енергия е постоянният ток (DC), който тече в една посока. В наши дни, електрическата мрежа в Европа работи с променлив ток (AC), при който токът постоянно сменя своята посока - по точно 50 пъти в секунда. Така преносът на електроенергия е по-ефективен на дълги разстояния.  

 

Докато повечето от нашите домакински електроуреди се захранват от променлив ток (AC), всяко устройство с вградена батерия може да се зарежда с постоянен ток (DC). Това важи и за електрическите автомобили. Затова е добре да знаете повече за променливия (AC) и постоянния (DC) ток ако планирате да шофирате електрически автомобил. 

Какво означава "фази"?

В Европа електрическата енергия се пренася чрез трифазна мрежа, което означава че се използват три линии за пренос на ток. 

 

За по-малките електрически устройства, като повечето домакински уреди една фаза е напълно достатъчна, поради което всички домашни контакти са  еднофазни (монофазни).

По-големите устройства, използвани в индустрията, но понякога и кухненски фурни са свързани към всичките три линии, позволяващи по-голяма мощност (и по-високо напрежение).

 

На някои пазари (напр. Франция) частните домакинска обикновено са свързани към една фаза. На други (напр. Германия) те са свързани към всичките три фази. На такива пазари се препоръчва да се използва също трифазна технология (wall box, бордово зарядно устройство – вижте по-долу) позволяваща по-бързо зареждане. 

Преобразуване от променлив в постоянен ток

За да се зареди батерията на вашия електрически автомобил, променливият ток трябва да се преобразува в постоянен (DC), който тече в една посока. В противен случай той ще протича към и от батерията и последната няма да може да се зареди.   

 

Това преобразуване може да се осъществи, чрез бордовото устройство за зареждане (OBC) или извън автомобила с постояннотоковите DC станции за бързо зареждане, които имат по-голям капацитет за зареждане (до 100 кВт или 80% от капацитета за 30 минути). 

 

OBC е част от вашия електрически автомобил и включва от монофазно – с до 3,7 кВт мощност – до трифазно устройство с 11 кВт. Все пак имайте предвид че възможността за зареждане се определя от най-слабото звено във веригата (използваният контакт на мрежата, кабела или wall box). За да се осигури максимална мощност за зареждане е необходимо да се свърже и съотвестващо по мощност устройство за зареждане. Следователно, най-ефективният и най-добър начин за зареждане у дома винаги е wall box. Открийте повече за устройството wall box тук. 

Какво означават квт и квтч?

Ватът и киловатът (кВт) са единици за измерване на мощността, тоест количеството пренесена енергия за единица време (секунда). Затова мощността на електрическите устройства се обозначава във ватове или киловати (1.000 вата = 1 кВт). В миналото мощността на автомобилите се е изразявала само в "конски сили", но в наши дни за целта се изполва и кВт. 

 

  • Осветителна крушка LED: 10 вата
  • Сешоар: 1.500 вата = 1,5 кВт
  • Електромотор на Corsa-e: 100 кВт

 

Киловатчас (кВтч) е единица за измерване на съхранената или консумирана електрическа енергия. Тя съотвества на литри гориво в резервоара на  автомобилите с ДВГ и по този начин представлява капацитета на "електрическия резервоар" – тоест батерията – измерена в кВтч. 

 

Киловатчас следователно се използва като единица за измерване на енергията доставена до консуматора от доставчиците на електричество.  

 

Електрически нагревател консумиращ 1.000 вата (1 кВт) и работещ един час изразходва един киловатчас енергия. Същото количество енергия (1 кВтч) ще се изразходи, ако телевизор консумира 100 вата, работейки 10 часа непрекъснато. 

Как работи зареждането на един електрически автомобил

При зареждането на електрически автомобил от нормална променливотокова AC мрежа, променливият ток се преобразува с постоянен DC в автомобила. Този начин на зареждане обаче отнема време. Можете да ускорите нещата с инсталирането на AC Wall box. С негова помощ зареждането ще става по-бързо отколкото при нормален домакински контакт, защото той предлага по-висок капацитет за пренос на енергия (до 11 кВт мощност). Възможността за най-бързо зареждане осигурява постояннотоковото (DC) зарядно устройство. Причината за това е, че променливият ток от мрежата вече е трансформиран в постоянен извън автомобила и може да бъде насочен директно към батерията. DC зарядните устройства в момента се използват само за публични станции, но са изключително удобна и лесна форма за зареждане когато бързате. 

Зарядни решения за вашите нужди

С тези базови знания ще ви е по-лесно да потърсите най-доброто решение за зареждане на вашия електрически автомобил – независимо дали това е у дома, по пътя или при дълги пътувания.