Skip To Content
Зарядни станции

Зареждане и пробег на вашия електрически автомобил

Зареждане по пътя или в къщи

Всичко което е нужно да знаете относно зареждането на вашия автомобил

Заредете знанието си тук

Как да останете мобилни със своя електрически автомобил? Много просто, с редовно зареждане на батерията! Колко лесно е това, какви са различните възможности, какво трябва да имате предвид, колко често е най-добре да се зарежда и колко време трябва да планирате за това? Тук можете да получите всички отговори. 
Разликата между постоянен и променлив ток

Почти всички домакински уреди се захранват от променлив ток, защото това е токът осигуряван от Европейската електрическата мрежа. Все пак, устройства, захранвани с акумулаторни батерии трябва да се зареждат с постоянен ток. Това важи за мобилните телефони, а също и за електрическите автомобили.  

Европейската електрическа мрежа използва променливотоков пренос, защото той позволява по-ефективно пренасяне на електрическата енергия на дълги разстояния – при него електричеството постоянно променя посоката си. 

Литиево-йонните батерии в автомобилите обаче отдават и зареждат постоянен ток. Следователно, независимо дали токът идва от битовата мрежа или от wallbox, той трябва да бъде преобразуван в постоянен в автомобила с помощта на бордовата зарядна система. Този процес отнема време. Зареждането е по-бързо при използването на станции за бързо зареждане с постоянен ток. Станциите за бърз заряд с постоянен ток в момента са налични на публични места, но вие можете да зареждате на тях електромобила си по-бързо отколкото, на който и да било друг източник.  

 
Каква е разликата между двуфазен и трифазен ток?
В Европа електрическата енергия се пренася чрез трифазна мрежа, което означава че се използват три линии за пренос на ток. За по-малките електрически устройства, като повечето домакински уреди една фаза е напълно достатъчна, поради което всички домашни контакти са  еднофазни (монофазни). 

По-големите устройства, използвани в индустрията, но понякога и кухненски фурни са свързани към всичките три линии, осигуряващи им по-голяма мощност (и по-високо напрежение).

 

На някои пазари (напр. Франция) частните домакинска обикновено са свързани към една фаза. На други (напр. Германия) те са свързани към всичките три фази. На такива пазари се препоръчва да се използва също трифазна технология (wallbox, бордово зарядно устройство – вижте по-долу) позволяваща по-бързо зареждане

Какво означава квт и квтч?
Киловатът (кВт) е единица за мощност: просто казано, какво количество енергия се консумира и отдава за единица време. Киловатчас (кВтч) е мерна единица за количеството енергия консумирано или генерирано и е равно на прилаганата/консумирана мощност в продължение на определен период от време.  
Независимо дали става дума за телевизор или за електрически отоплител: всички домакински уреди изискват прилагане на мощност (кВт). Единицата киловатчас (кВтч) е равна на енергията което електрическо устройство (напр. машина, ел. крушка) с мощност от 1000 вата консумира или отделя за един час. Ето защо капацитетът на батерията се определя в киловатчас (кВтч). Например, Opel Corsa има батерия с 50 кВтч. Разходът на енергия се определя на 100 км като  кВтч/100 км.

Можете да зареждате своя електрически автомобил на практика навсякъде

Системи за зареждане за всякакви изисквания 

Зареждате ли вашия електрически Opel у дома или по-често на път? Разполагате ли с време или това трябва да става по най-бързия начин? Ще ви кажем кои аксесоари са най-подходящи за вашите нужди. 

Повече за зареждането: разходи, време и консумация

Защо съществуват постояннотоково (DC) и променливотоково зареждане (AC), каква е разликата между тях и как влияят на времето за зареждане и цената? Сравнете времената за зареждане при различните възможности за зареждане и открийте още!
Слънчева енергия
С фотоволтаична система на покрива, вие можете да станете независими от цените на  електрическата енергия или публичните зарядни станции. Все пак, за да зареждате само със соларна енергия, вашата фотоволтаична система трябва да бъде достатъчно голяма и да има способността да осигури поне 1,4 кВт мощност в допълнение към основния ви разход на енергия. Ако тя генерира по-малка мощност, остатъкът автоматично ще бъде извлечен от основната мрежа по време на процеса на зареждане. 
 
Зареждане на работното място
Възможно ли е да зареждате електрическия си автомобил или plug-in хибрид на работното си място? Защо не попитате? 
 
Как стои въпросът с гръмотевиците?
Можете да зареждате автомобила си при валежи от дъжд, сняг и при гръмотевични бури. Дори когато е паркиран отвън автомобилът предлага устройства за защита от токови удари – както частните и публичните станции за зареждане. Това означава, че няма опасност, дори в случай че гръмотевица удари зарядната станция или автомобила. Все пак, добре е да спазвате определените правила за внимание по време на буря. 
 

Устойчив пробег

Opel електрически автомобили: перфектни за ежедневието

Средното пътуване в града е около 34 километра дневно. 95% от всички ежедневни пътувания са по-къси от 50 километра. Както виждате знаем какъв е пробегът и нашите електрически автомобили са абсолютно подходящи за ежедневно ползване.  

Повече относно зареждането и пробега

Как функционира процесът на зареждане на електрическия автомобил?

Всички съвременни електрически автомобили се захранват от литиево-йонна батерия, към която се подава за съхранение постоянен ток (DC). Нашата европейска електрическа мрежа обаче е базирана на пренос на променлив ток (AC), поради което бордовото зарядно устройство в автомобила се грижи за преобразуването в постоянен ток. Този процес е различен при станция за бързо зареждане с постоянен ток: тук променливият ток от мрежата се преобразува директно в постоянен ток в станцията поради, което процесът на зареждане е много по-бърз.

Как да заредя електрическия си автомобил у дома?

За зареждане у дома, препоръчваме да инсталирате променливотокова (AC) wallbox система. Дори при мощност на системата от до 11 кВт, зареждането е много по-бързо, отколкото в домашен контакт, който всъщност не е проектиран за потребление на толкова висока електрическа мощност за продължителен период от време. Може обаче да ви бъде от полза, ако сте в къщата на приятел и трябва да заредите автомобила си за обратното пътуване.

Как можете да зареждате електрически автомобил с домашен контакт?

Всичко, от което се нуждаете, за да заредите своя електрически автомобил в конвенционален контакт е стандартният кабел за зареждане Тип 2 (Type 2). С електрически контакт винаги имате опция за зареждане наблизо, например когато посещавате приятели или семейство. Въпреки това, по-добрият начин да заредите електрическия си автомобил у дома е с 3-фазна wallbox система. Това прави зареждането по-безопасно и значително по-бързо.

Колко струва зареждането на електрически автомобил?

Можете да зареждате електрическия си автомобил особено евтино от wallbox стенна система, защото тогава плащате валидната в момента цена на електроенергията за киловатчас. При публична зарядна станция разходите зависят от тарифата на оператора на станцията или доставчика на енергия, както и от това дали зареждате с променлив или постоянен ток. В станция за бързо зареждане с постоянен ток можете да заредите батерията си до 80% за около 30 минути, но това струва значително повече.