Skip To Content
Зареждане в частни домове

Домашни станции за зареждане

В Opel ние правим зареждането на вашия електрически автомобил възможно най-удобно с нашите лесни за използване системи за зареждане. Wallbox системите, например са най-безопасното, бързо и удобно решение за зареждане на вашия електрически автомобил у дома. 

Зареждане у дома


Зареждането на електрическия автомобил у дома е изключително практично, но за целта е необходимо: на първо място възможността за инсталиране на wallbox система. Разбира се, от особено удобство е собственият гараж. Ако е налице система от слънчеви панели, електричеството може да бъде генерирано директно за гаража, което го прави изключително екологично. Дори ако няма гараж или навес, wallbox система пак може да бъде инсталирана, но тя трябва да бъде защитена от дъжд и подсигурена срещу кражби. 


В жилищни блокове, зареждането става по-трудно: ако не е наличен гараж с електрическа мрежа, може да се използва контакт от битовата мрежа. Все пак, процесът на зареждане отнема повече време и не бива да бъде постоянно решение, а използването на дълъг кабел от апартамента е опасно решение. В такъв случай, трябва да проверите възможността да бъде инсталирана wallbox система в непосредствена близост до паркомястото. Съвет: в някои градове и общини е възможно да се използва оборудване за зареждане с високоволтова връзка от улицата.  

Ако не е възможно зареждането на вашия електрически автомобил у дома или в гаража – това също не проблем. Броят на зарядните станции в страната непрекъснато расте.

 
Зареждане от домашен контакт 

Най-лесният начин за зареждане на вашия електрически автомобил у дома е да го включите в конвенционален контакт – в този случай вашият Opel ще се зареди за около 30 часа. Практичността на това решение, е че винаги разполагате с възможност за зареждане до вас, дори да сте на гости например. Всичко, от което се нуждаете е кабел с токова защита за вашия Opel. 

Най-добрият начин за зареждане на вашия автомобил все пак е трифазна wallbox система. С нейна помощ можете да заредите батерията на вашия Opel за около 5 часа. Към момента няма по-бърз и безопасен начин за зареждане у дома, защото стандартният контакт не е предназначен за продължително използване с подобна мощност. 

 
Wallbox и smart wallbox системи 
За да зареждате вашия електрически автомобил по-бързо и по-безопасно отколкото при използването на домашен контакт, най-доброто решение е променливотокова (AC) домашна зарядна станция, или т.нар. wallbox. Можете да избирате от wallbox и smart wallbox системи. Wallbox системите работят на принципа Plug & Play, защото благодарение на функцията за автоматично стартиране (Autostart) могат да бъдат активирани веднага и с тях се работи лесно. Smart wallbox системите ви предлагат допълнителни функции, като например споделяне с други, управление на съответните права за достъп и планиране на времето за зареждане предварително. 
 

Процес на зареждане

На станции за бързо зареждане, можете да зареждате батерията на вашия електрически автомобил Opel до 80% за половин час. Перфектно за дълги пътувания решение, защото след кратки престои можете да продължите своето пътуване. Ако зареждате автомобила си през нощта – или по време на работа през деня – бързото зареждане не е необходимо. Освен това батерията се зарежда по по-щадящ за нея начин.  

Все още звучи като бъдеще, но разработките за индуктивно зареждане вече са на път към практична реализация. Това което вече е факт при смартфоните скоро ще стане реалност и при електромобилите. Всичко което ще е нужно е да придвижите автомобила си до мястото с индуктивна настилка и процесът на зареждане ще започне. Дотогава, обаче, Opel ще предлага системи с кабел и wallbox решения, позволяващи просто и интуитивно зареждане у дома и на пътя. 

Системи за зареждане

При зареждане на електрически автомобил има съществена разлика от това дали се използва постоянен ток (DC) или променлив (AC). Постоянният ток се използва за бързо зареждане. Това е изключително практично, в случай че искате да избегнете дълги паузи при спиране, защото батерията на вашия електрически автомобил може да бъде заредена до 80% за около 30 минути.  

Променливият ток е подходящ при редовно зареждане. Той се използва в Европа за мрежовите връзки за електропренос и е идеален за зареждане на електрически автомобили. 

Принципно акумулаторната батерия в електрическия автомобил може да приема само постоянен ток (DC), така че, променливият ток (AC) от мрежата трябва да се преобразува преди това.  

 

Има разлика между монофазния (еднофазен) и трифазния ток за зареждане. Домашната мрежа използва монофазен ток със защитен токов контакт. Той може да осигури зарядна мощност от 2,3 кВт при напрежение от 230 V и ток с големина от 16 A. Все пак, за да заредите батерията си относително бързо, е необходима мощност от поне 3,7 кВт. За такава мощност обаче е необходима подсилена монофазна или трифазна система. По-големите трифазни системи са с напрежение от до 400 V и осигуряват ток от 16 A или 32 A. Мощността на зареждане при тях е между 11 кВт и 22 кВт.  

Съгласно стандартите CEE, монофазните гнезда са сини, а трифазните червени. Така наречените Тип 2 (Type 2) гнезда вече са европейски стандарт. Съответстващият, така наречен контакт "Mennekes" позволява 1-фазно и 3-фазно зареждане на електрически автомобили.


Бъдеща тема е т.нар. двупосочно зареждане, за целта на което се използват двупосочни  wallboxes  системи. При тях се извършва двупосочен пренос на ток. Ако автомобилът е зареден, но не се използва, енергията от батерията може да се използва за захранване на домакинските уреди  или за връщане в мрежата. .

Също може да ви интересува

Все повече и повече публични зарядни точки
В страната има все повече и повече обществени точки за зареждане от широк спектър от доставчици. Особено в града зареждането става все по-лесно. Докато пазарувате, на паркинг и на все повече обществени улици има достатъчно свободни станции. Това прави покупката на електрическа кола интересна дори за хора, които нямат собствени съоръжения за зареждане у дома. 
Какви разходи да очаквате при зареждане?
Можете да заредите електрическия си автомобил у дома доста изгодно, защото плащате валидната в момента цена на електроенергията от 50,778 стотинки/kWh на киловатчас. Скоростта на зареждане зависи от вашия wallbox и използвания кабел за зареждане. Пример: Ако заредите напълно вашия автомовил с батерия от 50 kWh, това ще ви струва 20,85 € - и следователно е много по-достъпно от зареждането на конвенционална кола.  
От какво зависи времето за зареждане
За електрически модел на Opel, зарядният процес на бърза зарядна станция отнема 30-45 минути. Възможно е и трифазно зареждане с wallbox система у дома – с до 11 кВт, с продължителност от до 5 часа. При монофазно зареждане със 7,4 кВт, батерията се зарежда напълно за около 8 часа. При използване на домашен контакт ще са необходими до 30 часа, но това трябва да е вариант само в краен случай.  
Времето за зареждане зависи не само от зарядната станция, която изберете, а също и от начина, по който шофирате електрическия си автомобил. Високата скорост, мощното ускорение и интензивното спиране водят до натоварване на системата. Когато автомобилът пристигне на зарядната станция „горещ“, първоначалната мощност за зареждане е по-ниска. Същото се случва и при температури под нулата. И в двата случая добрият контрол на температурния режим може да оптимизира капацитета на зареждане, но това изисква енергия, която в тези случаи идва от зарядната станция. Това леко увеличава продължителността на зареждане. 
Консумацията се измерва в квтч (квтч)
Разходът на електрическа енергия зависи от множество фактори и основният сред тях е стил ви на шофиране. Останалите са и нивото на заряд, превозвано тегло и консумацията от използвани системи като отопление на седалки, климатична инсталация и т.н. Консумацията се измерва в киловатчаса – Opel Corsa-e например изразходва средно 17 кВтч/100 км. В сравнение с автомобил с ДВГ, разходите за зареждане са значително по-ниски.  

За да сравните автомобил с електромотор с такъв с ДВГ, чийто разход се измерва в л/100 км, трябва да знаете калорийната стойност на горивото преобразувана в еквивалентни единици: те са съответно 8,4 кВтч/л за бензин 95Н и 9,8 кВтч/л за дизелово гориво – това са средни стойности, тъй като в зависимост от съдържанието на горивата те варират. 

Едно нещо е ясно: при сравняване, електрическият автомобил изразходва много по-малко енергия от автомобил с двигател с вътрешно горене. Причината за това, е че електрическото задвижване е много по-ефективно от задвижването с двигател с вътрешно горене, при който голяма част от енергията се губи под формата на топлина.

Полезна информация за зареждането у дома

Как работи зареждането на един електрически автомобил?

Батерията на електрическия автомобил може да приема постоянен ток (DC), така че променливият ток (AC) от мрежата трябва да бъде трансформиран преди това. Ако това се случва в бордовата силова електроника на автомобила, технологията се нарича AC зареждане. Ако това се случва в зарядната станция става дума за DC зареждане. 

При AC зареждане, наличната мощност на зареждане може да бъде сметната по следната формула: Мощност на зареждане = брой фази х напрежение на фаза х ток на фаза. Следователно определящите фактори са наличното напрежение на мрежата, големината на тока и дали се използва моно или трифазен ток. 

Как да зареждам електрическия си автомобил у дома?

Най-добрият начин за зареждане на електрически автомобил у дома е с AC wallbox система. Нейният капацитет за трансфер на енергия (до 11 кВт) е по-висок от този на конвенционален контакт. Все пак възможност е и домашен контакт със защита от токов удар – разбира се, ако времето за зареждане не е важно. Защото с този вариант процесът може да отнеме до 30 часа. 

Можете ли да зареждате вашия ел. Автомобил, използвайки домашен контакт?

Вашият електрически Opel е оборудван стандартно с Ниво 2 (Mode 2) заряден кабел, така че можете да го зареждате с помощта на всеки домашен контакт. Това е практично защото можете да разчитате на електричество практически навсякъде. Променливият ток се преобразува в постоянен директно в автомобила. Все пак, такива контакти не се препоръчват за продължително зареждане, защото не са конструирани за подобна цел. 

Колко време отнема да се зареди един електрически автомобил?

Естествено, времето за зареждане зависи от различни фактори. На бързозарядни станции, можете да заредите вашия автомобил до 80% за около 30 минути. На 3-фазен wallbox с 11 кВт мощност целият процес ще отнеме около 5 часа. При използване на домашен контакт ще са ви необходими около 30 часа. 

Колко често трябва да зареждате електрически автомобил? 

Всичко зависи от това колко шофирате  и от начина, по който шофирате. Ако се движите икономично, вашият електрически Opel може да измине около 330 км. Хората среднодневно изминават 40 км. Винаги можете да заредите през нощта и да бъдете готови за следващия ден. Между другото, съветът ни е винаги да поддържате заряда на батерията на ниво от 20 до 80%, за да запазите качествата ѝ.

Къде мога да зареждам електрическия си автомобил?

У дома, най-добрият начин е wallbox система. На гости при приятели можете да използвате конвенционален контакт. На пътя има около 4000 зарядни станции. Нашето Free2Move планиране на маршрута ви показва къде е следващата зарядна станция.