Skip To Content
Време за зареждане

Неща, които трябва да знаете за времето на зареждане на електрически автомобили

Можете лесно да изчислите времето за зареждане на вашия електрически автомобил: разделете капацитета на батерията на мощността на зареждане. За Mokka-e това са 50 квтч;  разделени на 11 квт означават около 4,5 часа време за зареждане. Трябва да се има предвид обаче че мощността на зареждане не винаги е постоянна по време на процеса на зареждане, и  може да зависи освен от други фактори и от състоянието на батерията

Каква е разликата между ac и dc зареждане?

Ac – променлив ток
Всеки електрически автомобил може да се зарежда с променлив ток. Въпреки това, тъй като батерията може да поеме за съхранение само постоянен ток, бордовото зарядно устройство преобразува променливия ток от мрежата в постоянен ток. Зарядните станции за променлив ток имат стандартизирани връзки (конектори за зареждане Тип 2), които осигуряват еднофазен или трифазен променлив ток.  
AC означава “Alternating Current” (променлив ток). Това е електрически ток, чиято посока се променя периодично. Зареждането с променлив ток е особено подходящо, ако автомобилът може да се зарежда за по-дълъг период от време, например с помощта на wallbox.
Dc – постоянен ток
За да можете да зареждате автомобил с постоянен ток (DC), е необходима така наречената „станция за бързо зареждане“. Трансформаторът интегриран вътре в нея преобразува променливия ток (AC) на електрическата мрежа в постоянен ток (DC). Това означава, че електричеството не трябва да се преобразува в самия електрически автомобил и по този начин може да бъде предадено директно към акумулатора. Това гарантира, че процесът е много по-бърз. 
Кой начин на зареждане е по-добър?

Можете да зареждате своя електрически автомобил Opel с постоянен или променлив ток. И двата варианта имат своите предимства: зареждането с променлив ток е възможно почти навсякъде, от домакински контакти до wallbox системи и обществени зарядни станции. Този вариант е по-евтин в сравнение с бързото зареждане. Зареждането с постоянен ток е особено практичен вариант при по-дълги пътувания.

Системите с постоянен ток ви позволяват да заредите батерията си до 80% само за 30 минути. Можете да приемете процеса на зареждане за една по-дълга почивка за кафе, когато сте навън. Твърде честото зареждане на бърза станция обаче може да увреди батерията освен това е по-скъпо. 

 

Продължителност на зареждане: бърз преглед

Сравнете продължителността на зареждане за различни кабели и wallbox системи тук. 

Неща, които трябва да знаете за времето на зареждане

Колко време отнема зареждането на един електрически автомобил?

Времето за зареждане на електрическия ви автомобил зависи от три основни фактора: колко „пълна“ е батерията ви, какъв е капацитетът и – и каква мощност за зареждане има вашият източник на енергия. На станция за бързо зареждане (DC) можете да заредите батерията си до 80% за около 30 минути. С wallbox система с 22 кВт мощност можете да заредите напълно своята Corsa-e за 7,5 часа. На станция с мощност 3,7 кВт ще ви е нужно много повече време. 

Колко струва зареждането на един електрически автомобил?

Цената зависи изцяло от това къде зареждате електрическата си кола: особено евтино е, ако я зареждате в домашни условия, защото тогава разходът е базиран само на средната цена на киловатчас електричество за домакинството. Разходите на публична зарядна станция (AC) са по-високи. На станция за бързо зареждане (DC) тя е значително по-скъпа.

Какви фактори влият на времето на зареждане?

Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на ефективността на зареждането на вашия електрически автомобил. От особена важност са нивото на заряда на батерията и  външната температура, тъй като процесът протича оптимално при температури от около 20 градуса по Целзий. През зимата или през лятото времето за зареждане може да бъде съответстващо по-дълго. Освен това скоростта на зареждане е по-висока, когато батерията е заредена в диапазона между 20 и 80 процента.