Skip To Content
Пробег

Полезна информация за пробега на електрическите автомобили

Времената, когато електрическите превозни средства бяха подходящи само за кратки пътувания, отдавна отминаха

Полезна информация за пробега на електрическите автомобили

Развитието на технологиите, респективно пробега на електрическите автомобили, напредва с бързи темпове: в днешно време те предлагат възможност за изминаване на значителни разстояние с едно зареждане и с това цялата свобода, която бихте могли да пожелаете. Пробег от 250 до 300 км или повече вече са нормални и границите непрекъснато се увеличават. Научете повече по темата тук.

Как се изчислява пробегът на електрическите автомобили

Стандартизираният в световен мащаб метод за измерване за пробега на електрическите  автомобили се нарича Световна хармонизирана тестова процедура за леки автомобили (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicle Test Procedure) – накратко WLTP.

Понякога можете да откриете данни отбелязани по NEDC: те са базирани на така наречения „Нов европейски цикъл на шофиране“ (New European Driving Cycle), но този метод за изпитване за Европа беше заменен от WLTP през 2021 г.

Новият цикъл за измерване WLTP предоставя по-реалистични данни за потреблението и е базиран на конфигурации, които са по-близки до ежедневието от тези при стандарта NEDC. Така се създава по-добра възможност за оценяване на разхода на енергия в ежедневието. 

 

WLTP на практика означава:

 

  •     По-реалистична динамика на шофиране и външна температура.
  •     По-голямо изминавано разстояние в теста
  •     По-високи средни и максимални скорости
  •     По-малко време на престой
  •     Повече спиране и ускоряване 

 

Прочетете повече за методите за измерване NEFC и WLTP here.

 

1 Горните стойности са определени с помощта на тестовите процедури WLTP (Регламент (ЕО) № 715/2007 и Регламент (ЕС) № 2017/1151). Действителният пробег може да варира при условия на реално шофиране и зависи от различни фактори, като стил на шофиране, условия на маршрута, външна температура, използване на отопление и климатик, топлинна  предварителна климатизация

Метод за измерване на електрическия пробег

Има две общи процедури за тестване в целия свят за гамата електрически автомобили: WLTP (Световна хармонизирана тестова процедура за тестване на леки превозни средства) и EPA (Агенция за опазване на околната среда на САЩ). И двете определят данните си на базата на много близки до ежедневната практика обстоятелства.

В процедурата NEDC, която бе използвана в Европа до 2020 г., условията на тестване бяха по-малко реалистични: средната скорост в теста бе 34 км/ч, автомобилът бе натоварен само със 100 кг (което дори не отговаря на водача и пътника), а реалните условия като температура, метеорологични условия и стил на шофиране не се вземаха предвид. 

Двата метода за изпитване, които обикновено се използват днес, ви дават значително по-добра възможност за реалистична оценка на пробега на вашия електрически автомобил: Средната скорост е 46,5 км/ч (максимум 131 км/ч), а продължителността на теста е увеличена от 21 на 30 минути.

При WLTP също така се тестват всички налични комбинации двигател-трансмисия – както и вариантите на допълнително оборудване, което също влияе върху теглото и аеродинамиката на автомобила. Освен това измерванията се правят при 23 °C, но също и при 14 °C, което съответства на средната температура в Европа."

Полезна информация за пробега

Колко далеч може да отиде един електрически автомобил?

Максималният пробег на Corsa-e, измерен по WLTP, е до 337 km1 с напълно заредена батерия. Въпреки това, тази стойност може да варира в условията на ежедневното реално шофиране и зависи от фактори като вашия личен стил на шофиране, маршрута и надморската височина, теглото, както и външна температура, съответно и използването на отопление и климатик.

Кои фактори имат най-голямо влияние върху пробега на електрическия автомобил?

Най-голямото влияние върху пробега определено има стилът на шофиране. Високата скорост и агресивното шофиране означават, че можете да изминете по-малко разстояние с вашия електрически автомобил. Въпреки това, тъй като пробегът се преизчислява постоянно, винаги имате възможност да коригирате стила си на шофиране.