Skip To Content
Разходи за зареждане

Разходи за зареждане на електрически автомобили

Едно от многото предимства на електрическите автомобили, е че зареждането е по-евтино от зареждането с бензин или дизелово гориво. Разберете тук какво трябва да имате предвид при зареждане и как можете да го направите още по-евтино

Разходи за зареждане на публични станции

На публичните зарядни станции разходите са около 70 стотинки на киловатчас. Има различни начини за зареждане на вашия електрически автомобил и плащане на публични зарядни станции. Обикновено трябва да плащате само за количеството електроенергия, което зареждате, но понякога трябва да платите и за зареждане на минута. В зависимост от доставчика има месечна основна такса  или начална такса за всяко зареждане.

Разходи за зареждане в дома

Тези, които могат да зареждат у дома или на работа, получават значително ценово предимство пред тези, които използват обществени станции за зареждане. Средната цена на киловатчас битова електроенергия е около 20 стотинки. Идеален вариант е зареждане в собствен гараж или подземен паркинг.

Ръководство за закупуване на Wallbox

Когато избирате wallbox система, моля уверете се, че тя е ясно видима и че кабелът за зареждане е достатъчно дълъг. Ако разрешавате само на упълномощени лица да имат достъп до вашия wallbox, изберете такава със защита за достъп, като специален превключвател или четящо устройство за RFID карти. Има и wallbox системи за два електрически автомобила. Разбира се, автомобилът ви ще зарежда с чиста енергия ако wallbox системата се захранва от фотоволтаична система: като правило изходната мощност от около 4 кВтп (киловат пик или kWp) е достатъчна за изминаване на около 20 000 километра годишно – и за намаляване на цената на 100 изминати километра до около 2,50 евро. Разбира се, можете да закупите и подходящата wallbox система от нас.

Допълнителни разходи при зареждане

Най-скъпият компонент в електрическите автомобили все още е акумулаторнатка батерия. В зависимост от начина на зареждане на батерията може по-бавно или по-бързо за загуби капацитет и мощност през годините. Когато това стане, вашият партньор на Opel първо ще се опита да подмени само отделни модули, защото това е по-екологично и ефективно от смяната на цялата батерия. Възможна е и смяна на цялата батерия, но този процес не е  толкова екологичен. Ето защо Opel ви дава 8-годишна гаранция за батерията – или 160 000 км пробег.

Повече информация по темата за разходите

По-евтин ли е електрическият автомобил?

Ако сумирате всички разходи на един автомобил – от покупната цена, през експлоатационните разходи, поддръжката и до амортизацията – ще установите че електрическите автомобили стават все по-изгодни спрямо автомобилите с двигателите с вътрешно горене. Поддръжката на електрически автомобил също е с 35 процента по-евтина средно от тази на автомобил с бензинов двигател. 

Колко струва изминаването на 100 км с електромобил?

Разходът на Opel Corsa-e е около 17 киловатчаса на 100 километра. При сегашната (2021 г.) цена на тока от 20 стотинки/кВтч, 17 киловатчаса струват общо 3,4 лв. Следователно зареждането е по-евтино, отколкото при модел с бензинов двигател. Между другото, разходите за поддръжка и обслужване, данъци и застраховки също са по-ниски, отколкото при автомобил с бензинов двигател.

Какви са месечните разходи на електроенергия?

Електрическите автомобили стават все по-евтини. Ако сумирате всички разходи за един електрически автомобил, ще установите че той е по-изгоден от автомобил с двигател с вътрешно горене. Не е възможно обаче да се изчислят месечните разходи като еднократна сума. Трябва да се имат предвид всички разходи, от застраховка, пътен данък, поддръжка и ремонт, през износване на гуми, до разходи за гориво/електричество. И накрая, трябва да се отчете общата амортизация.

Колко струват батериите на електрически автомобили?

Въпреки че цената на акумулаторите за електрически автомобили пада от години, батерията все още е най-скъпият компонент на електрическия автомобил. За един от нашите автомобили от среден клас цената е около 6000 евро. За луксозни автомобили от други производители се говори за около 20 000 евро. Вече работим върху това да можем да намалим драстично цената на батериите в бъдеще с нашия Opel Gigafactory.