Skip To Content
Зареждане

Какво трябва да знаете за зареждането на електрически автомобил

Когато става дума за зареждане на електрически автомобил, можете да откриете цялата информация от която се нуждаете тук!

За ежедневно зареждане може да искате да зареждате по-бързо или на друго място освен дома. В този случай, сте на правилната страница: тук ще ви дадем съвети кои кабели са най-подходящи за вашите нужди и кой Wall box е най-добрият за вас. Междувременно ще бъдете информирани за нашите смарт Wall box услуги като управление на зареждането. Накрая ще откриете: шофирането на електрически автомобил е страхотно удоволствие – а зареждането на вашия автомобил е лесно като зареждането на смартфона. 

Правилният кабел за вас 

На разположение са различни възможности, от готови за използване системи у дома, до бързо зареждане с постояннотокови станции.

Готов за работа: вашият домакински контакт

1,8 кВт

 

Зареждането с помощта на домакински контакт е лесно решение: не се изисква допълнителен монтаж, а съотвестващият базов домакински кабел (кабел Тип 2) се предлага стандартно с вашия електрически автомобил Opel. Това е едно много гъвкаво решение, тъй като навсякъде можете да намерите такива контакти. 

 

Комуникацията между автомобила и зарядната точка се осигурява от така наречената Вградена контролна кутия (In-Cable Control Box, ICCB), която осигурява сигурност на зареждането. 

 

Моля, имайте предвид обаче че това зареждане осигурява прибл. 10 км за един час зарядно време1. Така че за редовно зареждане на вашия електрически автомобил ние винаги препоръчваме едно от нашите wall box решения. 

 

Това решение за зареждане е подходящо за мен ако…

 

 • Се нуждая от резервно решение, в случай че не намеря публична зарядна дтанция, у дома на приятел и т.н..
 • Притежавам Plug-in хибрид (PHEV), който може да бъде зареден за една нощ2
Усилена система за домашно зареждане: green’ up система на legrand 

3,7 кВт

 

Куплунгът Green’ up на Legrand е усилен домакински контакт, осигуряващ два пъти по-висока скорост на зареждане (прибл. 20 км пробег за един час зареждане1) от стандратния домакински кабел (кабел Тип 2) включен към нормален контакт. 

 

Все пак, необходим е и усилен домакински кабел за осигуряване на допълнителна зарядна мощност при свързване към този контакт3. Именно в съчетание с него той осигурява максимална мощност и гарантира бързо зареждане и сигурна работа без прегряване. 

 

Съвет: Ползвайте също експертния опит на нашия партньор  за да си осигурите най-доброто обслужване при монтаж! 

 

Това решение за зареждане е подходящо за мен ако…

 

 • Обикновено дневният ми пробег е доста под 200 км.
 • Зареждам автомобила си основно на друго място, напр. на работа. 
 • Притежавам Plug-in хибрид (PHEV) който може да бъде зареждан за около 4 часа.
Ускорено зареждане: у дома или по пътя 

7,4 кВт / 11 кВт

 

Искате да зареждате бързо и удобно у дома? Тогава монтирана на стената или върху колонка зарядна станция е правилното решение за вас. 

 

Opel предлага различни типове wall box и смарт wall box системи,  съотвестващи на възможностите на бордовата зарядна електроника (OBC) на вашия автомобил: еднофазни (монофазни), или трифазни.

 

Системата wall box обикновено се предлага с фиксиран Тип 3 заряден кабел. Той е същият, който може да се използва при зареждане на публични станции за променлив ток (AC). За зареждане по пътя е добре да имате и портативен кабел!

 

Това решение е подходящо за мен, ако…

 

 • Често зареждам електрическия си автомобил у дома или по пътя
 • Имам нужда да зареждам за дневни дистанции през нощта
Публична система за бързо зареждане 
На магистралите често можете да срещнете постояннотокови устройства за бързо зареждане (DC). С тяхна помощ, докато пиете кафето си, в рамките на 30 минути можете да заредите батерията на вашата Corsa-e до 80%1

Кабелът за зареждане Тип 4 се свързва директно с DC зарядната станция. 

 

Имайте предвид че само нашите изцяло електрически автомобили (BEV) разполагат с куплунг за DC зареждане (Combined Charging System = CCS4). Такива не притежават Plug-in хибридите (PHEV), заради по-ниския капацитет на батерията.

 

Това решение за зареждане е подходящо за мен ако…

 

 • Ми се налага да зареждам за дълги дистанции по пътя.
За всякакви ситуации: универсалното зарядно устройство 

1,8 кВт до 11 кВт

 

С универсалното зарядно устройство можете да направите всичко: да зареждате от домакински контакт, индустриален контакт (необходимо е инсталирането на контакта) и публични AC зарядни устройства.

 

Това устройство осигурява мощност на зареждане от до 11 кВт (прибл. 60 км пробег за един час зарядно време), но изисква наличност на трифазен контакт у дома (CEE16). При свързване със стандартен домакински контакт то осигурява мощността на кабел Тип 2.

 

Съвет: Универсалното устройство за зареждане може да бъде използвано също и други държави!

 

Адаптерите за различните контакти са налични на каталога Opel+ онлайн аксесоари.

 

Това решение за зареждане е подходящо за мен, ако…

 

 • Удобно зареждам през нощта у дома.
 • Обикновено се придвижвам в рамките на пробега осигуряван от моя електромобил и по-голямата част от времето просто зареждам у дома.
 • Оставям универсалното зарядно устройство у дома и го използвам като  wall box.
 • Понякога искам да изминавам по-дълги разстояния, взимайки със себе си универсалното зарядно устройство с мен и да зареждам там където намеря съотвестващ контакт.
 • Искам да или трябва да зареждам при пътуване редовно - в такъв случай ви препоръчваме стационарен wall box у дома и олекотен кабел за зареждане Тип 3 при зареждане по пътя.

1 Стойността се отнася за Corsa-e. Времето за зареждане зависи от бордовото зарядно устройство, кабела за зареждане и типа и мощността на използваната зарядна станция. Моля, свържете се с вашия дилър за допълнителна информация за методите за измерване NEDC и WLTP*.

 

2 Стойността се отнася за Grandland Hybrid4.  Времето за зареждане зависи от бордовото зарядно устройство, кабела за зареждане и типа и мощността на използваната зарядна станция. Моля, свържете се с вашия дилър за допълнителна информация за методите за измерване NEDC и WLTP*.

 

3 При свързване със стандартен контакт от домакинска мрежа усиленият домакински кабел (Enhanced Domestic Cable) има същите показатели като кабел  Тип 2.

 

4 Куплунгът на комбинираната система за зареждане (Combined Charging System, CCS) е усилена версия на куплунг Тип 2, с добавени два мощни контакта, осигуряващи по-бързо зареждане.

Изберете система wall box за вашия електрически автомобил 

Ако притежавате електрически автомобил най-удобният начин за зареждане у дома е монтирана на стената или на колонка зарядна станция. Тези така наречени wall box системи са съобразени с автомобила и го зареждат по-бързо от стандартна домашна мрежа.  

Wall box системите са изключително функционални и се предлагат в готов за работа режим autostart. По-високотехнологичните смарт wall box системи също са изключително удобни за работа, но притежават допълнителни функции, освен чистото зареждане. С приложението smart wall box App зареждането се превръща в професионално изживяване, тъй като позволява ползването на услуги като отчети за зареждане, програмирано времево балансиране на натоварването на мрежата, управление на различни потребители и дистанционна поддръжка. 

 

В Opel, ние предлагаме различни типове wall box и смарт wall box системи. Тук ще ви помогнем да изберете най-подходящата за вас, съобразно бордовото зарядно устройство, мрежата и нейните фази и скоростта на зареждане.

Гамата от wall box системи

1-фазна / 3,7 и 4,6 кВт или 7,4 кВт

3-фазна / 11 кВт

 

Идеалното решение за вашия електрически автомобил Opel, наличен в 1-фазна или 3-фазна версия. Разбира се можете за зареждате вашия 3-фазен автомобил с 1-фазен wall box, но ще направите компромис със скоростта на зареждане. За по-бързи решения, ние предлага специално предназначени 3-фазни wall box системи.

 

Това решение е подходящо за мен, ако…

 

 • Зареждам често у дома.
 • Ако допълнителните функции извън процеса на зареждане не са важни за мен.

 

Проверете гамата от нашите wall box системи в каталога на Opel+ онлайн аксесоари:

Гамата от смарт wall box системи 

1-фазна / 7,4 кВт

3-фазна/ 11 кВт или 22 кВт

 

Идеално решение за тези които споделят своята wall box система, искат да следат спестяването на енергия и да я управляват в зависимост от различните нужди. Можете да имате пълен контрол с помощта на приложинието smart wall box App. Налични както при 1-фазни, така и при 3-фазни системи.

 

Това е точно за мен…

 

 • Ако искам допълнителни функции освен тези свързани със зареждане, като информация за зареждането или дистанционна поддръжка.
 • Ако wall box системата  е споделена, и искам пълен отчет за индивидуалното потребление на енергия. 

 

Проверете гамата от нашите wall box системи в каталога на Opel+ онлайн аксесоари:

Време за зареждане

Вижте времето за зареждане на различните видове електически автомобили

От падащият списък може да изберете желания от вас автомобил. 
Corsa-e или Grandland Hybrid4? Изтеглете тук PDF на автомобила който ви интересува. 

Инсталиране

След избиране на най-подходящия за вас wall box, ние можем да ви помогнем да го инсталирате

Да започваме

Вземете своя Opel wall box от най-близкото дилърство и можете да разчитате на експертния опит на нашия партньор, който да ви осигури най-доброто инсталиране и специално адаптирано обслужване на вашата зарядна станция. 

Opel+ аксесоари за зареждане за електрически автомобили

Зареждане? Няма проблем! Независимо дали става дума за електрически автомобил или plug in хибрид, за зареждане у дома или на публична станция, стандартно или интелигентно зареждане – ние ви предлагаме най-добрите аксесоари за зареждане на вашия автомобил и спрямо личните ви предпочитания. Разполагате с избор: различни кабели за зареждане, системи wall box, гъвкави решения и още аксесоари.