Skip To Content
Електрическият двигател

Бъдещето на мобилността е електрическо

Искате да знаете защо? Защото електрическите двигатели са тихи, ефективни, рядко трябва да се сервизират и правят възможно движението без емисии. Друго предимство е фактът че електрическите автомобили са по-ефективни по отношение на ресурсите от автомобилите задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Добавете и факта, че голяма част от електричеството се генерира от възобновяеми източници и никога повече няма да погледнетке назад.

Ефективност без аналог

Може би най-голямото предимство на електрическия двигател е неговата висока ефективност. При конвенционалните двигатели над една трета от енергията се губи във вид на топлина – електрическия мотор от своя страна преобразува около 95 процента от наличната енергия в механична. Въпросното съотношение се нарича ефективност или коефициент на полезно действие (КПД). 

Как работи електрическият двигател

Двигателят на електрическия автомобил преобразува електричеството от батерията в механична енергия. Това става с генериране на въртящо се магнитно поле с помощта на намотки, което от своя страна въздейства на магнитите в ротора на мотора. Създадената механична енергия се пренася към осите на автомобила, а оборотите на мотора зависят от честота на тока.  

Невероятна динамика на пътя

Висока ефективност, ниски експлоатационни разходи, никакви емисии - има множество рационални аргументи в полза на електрическия двигател. А също и много забавление: за разлика от автомобилите с двигатели с вътрешно горене не е необходимо да избирате подходящата предавка на трансмисията. Въртящия момент е незабавно наличен, предлагайки ви нова форма на удоволствие от шофирането.