Skip To Content
BEV, PHEV, or E-REV?

Семейството на електрическите автомобили

Има много типове електрифицирани автомобили - някои с двигатели с вътрешно горене, а други с чисто електрическо задвижване. Нека ви ги представим

Мек хибрид (mHEV)

Мекият хибрид се задвижва от двигател с вътрешно горене, който е свързан с електрически мотор. Последният може да зарежда батерия в ролята на генератор и да я използва когато е нужно. Това води до намаляване на разхода на гориво с до един литър на 100 километра. Всеки мек хибрид разполага с литиево-йонна батерия за съхраняване на енергията. Част от зареждането става при регенерация в процеса на спиране. Между другото mHEV означава Mild Hybrid Electric Vehicle, или автомобил с мека хибридна система.

Пълен хибрид (sHEV)

Автомобил с двигател с вътрешно горене и захранван от батерия електромотор. Принципно той се задвижва от топлинния двигател, но при ниски скорости (до 50 км/ч) и на кратки разстояния (прибл. 3 км), е възможно и чисто електрическо задвижване. Електричеството необходимо за работата на електромотора се произвежда с помощта на двигателя с вътрешно горене. sHEV означава strong Hybrid Electric Vehicle или пълнохибриден автомобил.

Plug-in хибриден електрически автомобил (PHEV)

Подобен на пълния хибрид, но PHEV може да се движи и при по-високи скорости (до 130 км/ч) и на по-дълги разстояния (прибл. 40 км) само с електрическо захранване. Двигателят с вътрешно горене зарежда батерията, ако капацитетът и намалее под определено ниво. Батерията може да се зарежда от външен източник и има по-голям капацитет. PHEV означава Plug-In Hybrid Electric Vehicle или хибриден автомобил с възможност за външно зареждане.

Електромобил с удължител на пробега (E-REV)

Автомобил с електрическа батерия, който разполага и малък двигател с вътрешно горене, имащ единствената задача да зарежда батерията. Последният се нарича удължител на пробега. За разлика от хибрида, двигателят удължаващ пробега не може да задвижва автомобила директно механично. E-REV означава Electrical Vehicle with Range Extender или автомобил с удължител на пробега.

Захранвани от батерии електрически автомобмили (BEV)

Задвижван единствено от електрически двигател и захранван от батерия, без използване на въглеводородни горива. Батерията се зарежда от външен източник. Това означава че на локално ниво автомобилът е 100% без емисии.  BEV означава Battery Electric Vehicle или чисто електрически автомобил.

Електрически автомобили с горивна клетка (FCEV)

Автомобилът с горивна клетка се задвижва само от електрически двигател, но за разлика от електромобила, електричеството се генерира на борда от водородна горивна клетка, вместо от батерия. Водородните горивни клетки генерират електричество при свързването на водород с кислород. Както и електрическите автомобили, тези с водородни горивни клетки са със 100% нулеви локални емисии. FCEV означава Fuel Cell Electric Vehicle или автомобил с горивна клетка.

В момента Opel предлага четири чисто електрически автомобила и един plug-in хибриден електрически автомобил. Моделите са представени тук: