Skip To Content
Зареждане на публични станции

Зареждане на публични зарядни станции

Има голям брой публични зарядни станции. Така че с малко планиране покриването на големи дистанции с вашия електрически автомобил на практика не е проблем. 

Зареждане при пътуване – лесно е

Публични зарядни станции
Появяват се все повече публични зарядни станции, на които можете да заредите своя електрически автомобил. Много супермаркети, паркинги, обществени сгради и хотели инсталират станции за зареждане на своите паркинги. Уеб-базирани плащания чрез приложения за смартфон стават все по-популярни сред операторите на зарядни станции. Като, например, с помощта на сканиране на QR код на зарядната станция. След това е нужна само регистрация на потребител на превозно средство чрез приложението , тъй като методът на плащане се съхранява в приложението. 
Безплатни станции за зареждане
На практика може да съществуват много повече безплатни станции за зареждане отколкото си представяте: много места за комунални услуги, кметства, общини, ресторанти, хотели и търговци предлагат безплатни станции за зареждане по време на вашия престой или пазаруване. Може би дори вашият работодател предоставя безплатни станции за зареждане или мобилни wallbox системи за електрически автомобили? Във всеки случай си струва да попитате. 

Плащане на обществени зарядни станции

Как всъщност работи зареждането на обществени зарядни станции? Какво трябва да имам предвид и как ще плащам? По-добре ли е все пак да разполагам с мобилна система за зареждане? Тук можете да намерите цялата важна информация.
Карти за зареждане

Ако искате да заредите електрическия си автомобил на публична зарядна станция, често ще имате нужда от карта за зареждане. Можете да поръчате бързо и лесно на уебсайта на предпочитания от вас доставчик. Все пак трябва да помислите внимателно от кой доставчик купувате картата за зареждане.На пазара има много доставчици, така че е възможно да има големи разлики в разходите за зареждане и не всяка карта работи на всяка точка на зареждане.

 

Между другото, вашите лични навици за шофиране също играят роля при избора на карта за зареждане.

 
Системи за таксуване

Наличието на голям брой различни доставчици на публични зарядни станции за съжаление също означава, че има голям брой различни системи за таксуване. Или, респективно, карти за таксуване – такива например само в Германия са над 300. Приложенията за зареждане също могат да се използват като основа за фактуриране. По правило фактурирането се основава или на базова месечна такса, или на предплатена тарифа, но може да се базира и на други ценови компоненти.

Те включват например:

 

  • Време за зареждане: Вие бивате таксувани за цялото време, през което вашият електрически автомобил е свързан към станцията за зареждане.
  • Количество електричество при зареждане: Вие плащате за заредената енергия – в случая кВтч, заредени във вашия електрически автомобил.
  • Стартово зареждане: Еднократно зареждане, което се извършва при стартиране на всеки процес на зареждане.

 

Някои доставчици комбинират тези видове таксуване един с друг или ги добавят към основната такса, напр. основно зареждане плюс сума за време за зареждане или стартово зареждане плюс сума за време за зареждане. 

 
Мобилна станция за зареждане

С мобилна бордова зарядна станция винаги можете да сте напълно спокойни на пътя. Просто взимате зарядното устройство със себе си в багажника и зареждате гъвкаво и безопасно, където се нуждаете от това: на алеята в двора на къщата на приятелите си, на работа в подземния паркинг и дори във вашия дом – с оптимизирана мощност от до 22 кВт при наличие на индустриални мрежи, както и във всички конвенционални битови контакти.

 

Нашият съвет: Мобилната зарядна станция е не само практична на пътя, но и добра и безопасна алтернатива на инсталирането на wallbox система във вашия гараж или у дома. Трябва обаче да прецените кой модел е най-изгоден и рентабилен: еднократната покупна цена за мобилната зарядна станция, но по-високите разходи за консумирана електроенергия и по-дългото време за зареждане, или сравнително по-високите разходи за закупуване и инсталиране на wallbox, но по-евтиното зареждане. 

 

Допълнителни възможности за зареждане

Независимо дали зареждате електрическия си автомобил на зарядна станция в подземния паркинг, вашият работодател ви предоставя wallbox система за зареждане или просто искате сами да закупите wallbox система за дома си. Открийте всичко, което е нужно да знаете.
Зарядни стации в подземни гаражи
Инсталиране на зарядни станции за електрически автомобили в подземни паркинги – това е популярна услуга, предлагана от операторите на подземни паркинги. Докато през последните години все още имаше опасения относно противопожарната защита,в голяма степен вече няма опасения. Въпреки това има няколко неща, които трябва да имате предвид. 
Като собственик на сграда трябва да се запознаете с местните закони и разпоредби за гаражите. В допълнение към схемата за противопожарна защита, трябва да се извърши и оценка на риска. Отговорен за планирането на електрическата мрежа фактор трябва да  провери специфичните изисквания за обекта във всеки отделен случай, за да може правилно да прецени определен набор от минимални изисквания. В допълнение към това, по принцип е препоръчително да се съветвате със съответния оператор на мрежата, преди да инсталирате зарядна станция. Това е от особена важност при оценка на коефициента за едновременност, който взема предвид колко електрически коли се зареждат паралелно.
 

Дори ако няма общо задължение за това,е добре винаги да уведомите – дори при свързване на по-малък wallbox с мощност 3,7 кВт. Това гарантира регистрацията на системата към мрежовата връзка и бъдещите натоварвания на мрежата могат да бъдат предвидени и установени.

Използване на комерсиална зарядна станция
Отличен начин за привличане на висококвалифицирани служители е инсталиране от компаниите на зарядна станция или wallbox система, за да може служителите да зареждат безплатно електрическите си автомобили.  
Сравнение на домашни зарядни станции
Има няколко неща, които трябва да имате предвид когато купувате wallbox система: Основните модели се различават по изходната мощност за зареждане, която осигуряват: 11 кВт или 22 кВт. Wallbox с мощност 22 кВт зарежда вашия електрически автомобил два пъти по-бързо, но в случай че винаги можете да зареждате електрическия си автомобил през нощта, решението от 11 кВт е напълно достатъчно. Изискващата повече време за зареждане система с мощност 11 кВт също така защитава значително батерията –и по този начин се увеличава нейния експлоатационен живот. 
Има и друга разлика между wallbox системите с мощност от 11 кВт и от 22 кВт – за първата трябва само да се съобщи на оператора на мрежата, а втората трябва също да бъде одобрена. Ако шофирате електрически ван или електрическо превозно средство за услуги, които трябва бързо да бъдат готови за употреба – wallbox системата с мощност 22 кВт е по-подходяща.

Полезна информация за зареждането на път

Колко зарядни станции има в българия?

Общо над 2 000 точки за зареждане. И броят им непрекъснато расте! Така че нищо не пречи на спокойното шофиране, дори на по-дълги разстояния.

Как да открия зарядни станции за електрически автомобили?

Преди да поемете на дълъг път, препоръчваме ви да прегледате списъците със зарядни станции. Със сигурност ще намерите достатъчно станции за зареждане навсякъде, така че да сте спокойни, че ще достигнете до вашата дестинация с лекота.

Какви са разходите за един електрически автомобил месечно?

Разходът на Opel Mokka-e е около 18 киловатчаса на 100 километра. При сегашната (2022 г.) цена на тока от 50 ст./кВтч, 18 киловатчаса струват общо 35лв. Следователно зареждането с електричество е по-евтино, отколкото при автомобил с бензинов двигател. Ако сравните други разходи като поддръжка и обслужване, данъци и застраховки, електрическият автомобил излиза още по-изгоден. 

Колко голям е зарядният ток за електрически автомобили?

Зависи кои възможности за зареждане използвате и къде зареждате. AC зарядните станции обикновено предлагат капацитет за зареждане от 11-22 кВт. Комбинираните зарядни станции понастоящем предлагат до 43 кВт AC при Тип 2 и до 150 кВт DC при CSS и/или CHAdeMO системи.