Skip To Content
Оптимизиране на пробега

Как да стигнете още по-далеч с вашия електрически автомобил

Има множество малки неща, които можете да направите, за да увеличите пробега на вашия електрически автомобил. Не можете да повлияете на всичко, но някои съвети ще ви бъдат полезни. 

Начин на шофиране

Два фактора са от особена важност по отношение на пробега на вашия електрически автомобил Opel: колко агресивно шофирате и как ускорявате. Например ако удвоите скоростта си вие намалявате пробега си наполовина. И всеки път, когато ускорявате, автомобилът ви изразходва енергия.

 

Ето как можете да увеличите пробега:

  • Шофирайте плавно
  • Гледайте внимателно напред и предвиждайте ситуациите, така че избягвате ненужното спиране
  • Не използвайте спортен режим, ако нямате специална нужда от него
  • На магистралата опитайте да шофирате на безопасно разстояние зад друго превозно средство, което се движи с постоянна скорост
  • Изберете по- равнинен маршрут за вашето пътуване

 

Искате още съвети? Тогава нашата система за обучение за шофиране на електрически Opel със сигурност ще ви превърне в професионалист при шофиране на електрически автомобил.

 
Допълнително тегло

Теглото на автомобила има пряк ефект върху пробега. Най-добре е да проверите без какво ненужно тегло можете лесно да се справите, преди да започнете:

 

  • Уверете се, че в багажното отделение или на задните седалки няма нищо, което всъщност не ви е необходимо.
  • Премахнете ненужните аксесоари
  • Имате ли багажник на покрива? Свалете го когато не го използвате, защото увеличава въздушното съпротивление. 
 
Налягане на гумите

Недостатъчно напомпаните гуми изискват повече работа от страна на двигателя (независимо от вида на задвижването), защото създават по-голямо триене. Когато става въпрос за електрически автомобили обаче, наистина ще забележите голямото влияние, което оказват гумите върху пробега. 

 

  • Проверявайте налягането в гумите поне веднъж месечно и преди дълги пътувания.
  • Ако е необходимо, напомпайте ги в най-близката бензиностанция съгласно препоръчаните стойности.

Това наистина се отплаща!

 

Какво друго има значение

Скорост
Скоростта има най-голямо влияние върху пробега. Съгласно WLTP, ако шофирате с постоянна скорост от 130 км/ч, пробегът на вашето напълно електрическо превозно средство се намалява наполовина. Принципно, при удвояване на скоростта, съпротивлението на въздуха става четири пъти по-голямо. В крайна сметка: бързото шофиране изисква повече енергия. 
Внимателен подход и предугаждане 
Скоростта е съществен фактор, когато става въпрос за пробег, но също толкова важни са непрекъснатото ускоряване и спиране. На практика, най-добре да изберете режима на шофиране ECO. Проактивният, енергоспестяващ стил на шофиране, комбиниран с ползите които дава регенеративната спирачна система на вашия електрически автомобил, може да ви осигури до 15% възобновянане на консумирания пробег.  
Ако можете, задайте по-ниско ниво на вътрешната температура или използвайте по-икономичното отопление на седалките. Може да изключите ненужните консуматори на енергия, като нагревател на предно/задно стъкло, чистачки на предното стъкло и къси светлини, но дневните светлини/габаритните светлини разбира се, винаги трябва останат включени от съображения за безопасност.
Отопление
Енергията за нагревателя идва директно от акумулатора на автомобила, а това може да повлияе на пробега на вашия електрически автомобил с до 35%, в зависимост от сезона. Ето един полезен съвет: загрейте предварително електрическия си автомобил – например чрез приложението – докато е свързан към електрическата мрежа. Ако направите това, няма да изтощавате излишно батерията. 
Искате ли да ви е по-топло по пътя? Използвайте режим за рециркулация на въздуха, тъй като при него се използва по-малко енергия, за да се постигне желаната от вас температура в интериора. Между другото, въпреки слуховете за обратното, батерията на вашия електрически автомобил може да функционира при комфортни температурни условия в продължение на няколко часа в задръствания, дори при ледено студено време. 
Оставащият пробег, показван на арматурното табло, винаги е прогноза въз основа на вашия стил на шофиране. Ако успеете да намалите консумацията на енергия, като следвате съветите, споменати по-горе, данните на дисплея автоматично се адаптират към новото ви поведение при шофиране.