Новият Opel Insignia хечбек – Системи за подпомагане на водача

Тест драйв

Един тест драйв може да ви покаже повече от хиляда снимки. Натиснете тук, за да се срещнете с реалността.

Запазете час за тест драйв

Полезни връзки

ВИНАГИ КОМФОРТЕН И СИГУРЕН.

Защо да рискувате? Последното поколение електронни системи за подпомагане на водача в Insignia придават изцяло ново измерение на израза „безгрижно шофиране”.

Системата Adaptive Forward Lighting (AFL+)

Insignia се предлага със адаптивна система на предните светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting) – една от най-модерните системи на предните светлини в средния клас автомобили.

 

Подвижните елементи в елегантните биксенонови предни светлини автоматично се настройват в зависимост от условията, осигурявайки по-безопасно и лишено от напрежение шофиране. Различните функции на адаптивните светлини позволяват постигане на най-добрата видимост за водача във всеки момент, подобрявайки осветеността на пътното платно с до 90% в сравнение с традиционните неподвижни предни светлини без да заслепяват водачите на насрещно движещите се автомобили.


 

AFL+ подобрява неимоверно видимостта при движение по път с плавни и остри завои, с което прави нощното шофиране значително по-безопасно. Както и много по-спокойно.


Системата Opel Eye поддържа функциите Traffic Sign Assistant, Lane Departure Warning и Following Distance Indication/Forward Collision Alert

Opel Eye в Opel Insignia е модерна видеосистема с четири функции. Тя разчита и запаметява пътните знаците за ограничение на скоростта и свързаните с тях символи, знаците „забранено изпреварването”, знаците за начало и край на населени места и др., след което ги показва на екрана пред водача. Освен това системата предупреждава превантивно водача при неволно напускане на лентата за движение, следи непрекъснато дистанцията до движещия се отпред автомобил и уведомява водача при опасност от неизбежен сблъсък.

 

Системата за следене на пътните знаци ТSА (Traffic Sign Assistant) в Opel Insignia информира водача за ограниченията в движението в реално време и съобщава дали въпросните все още са валидни. Камерата разпознава знаците за ограничение на скоростта и знаците за забрана на изпреварването, като ги показва веднага на арматурното табло и съобщава при край на ограниченията.

 

Камерата следи и линиите, разделящи отделните платна, поддържайки функцията за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning, която се включва автоматично в момента, в който автомобилът пресече линията без подаден мигач за маневра и информира водача със звуков сигнал и знак на арматурното табло.

 

Функцията за следене на дистанцията до движещия се отпред автомобил FDI (Following Distance Indication) показва непрекъснато разстоянието до предния автомобил на арматурното табло, предотвратявайки опасността от глоби за неспазване на безопасна дистанция. Функцията за предупреждение за предстоящ сблъсък с движещия се отпред автомобил FCA (Forward Collision Alert) се активира при скорост на движение над 40 км/ч и известява водача със специално показание и звуков сигнал при вероятна опасност от удар.


Enlarge

Система Adaptive Cruise Control (ACC)

С помощта на радарен сензор системата за автоматичен контрол на скоростта и дистанцията поддържа едновременно избраната скорост на движение и предпочитаната дистанция до движещия се отпред автомобил, използвайки самостоятелно газта и спирачната система. Водачът може да регулира желаната дистанция с бутон на волана. При установена от радарния сензор наличност на участник в движението на платното отпред, на арматурното табло се появява зелен символ на автомобил, а ако приближаването към него става твърде бързо, системата включва звуково и визуално предупреждение за водача. Едновременно с това системата задейства самостоятелно и спирачките, като при автомобилите с автоматична трансмисия и при необходимост, автомобилът може да спре напълно. Tака АCC осъществява пълен контрол в целия скоростен диапазон.


Enlarge

Система Side Blind Zone Alert (SBZA)

Тъй като никой няма очи на гърба, Insignia разполага с използващата радарен сензор система за следене за опасност в страничния „мъртъв ъгъл” от полезрението на водача SBZA (Side Blind Zone Alert). Системата постоянно наблюдава ключовата „мъртва” зона на 3,5 до 5 метра отстрани на автомобила, която остава скрита при поглед в страничните огледала. При установяване на опасност, в съответното огледало започва да свети предупредителен LED символ.


Enlarge

Система Rear Cross Traffic Alert (RCTA)

Ако ви се налага да излезете на заден ход на път с натоварен трафик, със сигурност ще оцените високо удобството на системата за предупреждение за пресичащи отзад автомобили RCTA (Rear Cross Traffic Alert). Тя използва данните от радарен сензор, за да установи наличието на напречно движещи се автомобили, които не можете да видите, на разстояние до 20 метра. При установяване на опасност, системата известява водача с предупредителна светлина на екрана с картината за движение на заден ход, придружена от звуков сигнал от посоката на приближаващия автомобил.


Enlarge

Система Lane Change Alert (LCA)

Бързо приближаващите в лявата лента отзад автомобили са опасни винаги, но особено висок риск има в случаите, когато излизате в тази лента, за да изпреварвате. Системата за предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение LCA (Lane Change Alert) използва радарен сензор с работен диапазон от 70 метра, за да ви извести за наближаващи автомобили в близките успоредни ленти.