Opel Insignia седан – често задавани въпроси (FAQ)

Файлове за изтегляне

Новият Opel Insignia седан – ергономия и инфоразвлекателни системи

Вижте цялата картина

За преглед на инфоразвлекателните системи на новата Insignia.

Натиснете тук

Моля, въпроси?

Вижте секцията с въпроси и отговори (FAQ) относно функциите на инфоразвлекателната система на Insignia за да получите информацията.

Вижте въпроси и отговори

Тест драйв

Един тест драйв може да ви покаже повече от хиляда снимки. Натиснете тук, за да се срещнете с реалността.

Запазете час за тест драйв

Полезни връзки

ВИЕ ПИТАТЕ, НИЕ ОТГОВАРЯМЕ.

Всяка нова технология носи със себе си и нови предизвикателства за потребителя. Въпреки че системата IntelliLink на Insignia е в лесно разбираема и се управлява интуитивно, може да възникнат въпроси при използване на пълния потенциал на някои от функциите. Ето отговорите на повечето от въпросите, които могат да възникнат.

 

Просто натиснете върху подчертания въпрос и ще получите отговора.

1. Аудио

Как можете да промените аудио източника, напр. от FM към USB?

С натискане на бутон RADIO можете да преминавате към всеки от радио източниците. С натискане на бутон MEDIA можете да избирате от медийните източници. И още: като алтернатива можете да местите с два пръста нагоре/надолу по тъчпада.

Как мога да търся конкретна радиостанция или заглавие на медия?

Изберете съответния аудио източник. След това докоснете бутон “Browse” (преглеждане) на главния аудио екран за да търсите конкретна радио станция или медийно заглавие. И още: като алтернатива можете да докоснете центъра на главния аудио екран или да завъртите бутона за менюто.

Защо не мога да имам достъп до моите плейлисти или албуми когато се свързвам с устройство (като смартфон) чрез Bluetooth®? Това не е проблем когато свързвам същото устройство с USB.

Чрез Bluetooth® възпроизвеждане можете да слушате музика, но не можете да имате достъп до метаданни, като заглавия, албуми и плейлисти. За да имате достъп до тази функция, моля свържете устройството чрез USB.

Защо заглавието на песента не се показва на екрана при слушане на музика чрез Bluetooth® (BT) напр. от смартфона?

За да се показват метаданни, като например певец или заглавие на екрана на инфоразвлекателната система при стрийминг на музика чрез Bluetooth®, вашето устройство трябва да поддържа BT стандарт AVRCP 1.3 (или по-висок).

Защо не мога да чувам никаква музика при свързване с външно устройство (като през USB и iPod)?

След свързване с външен аудио източник, превключете към съответния източник с натискане на бутона MEDIA. В зависимост от броя на файловете съхранявани на вашето външно устройство, индексирането може да отнеме няколко секунди.

Как мога да преглеждам (браузвам) фолдърите на моето свързано устройство, като например USB флаш драйв?

На устройствата свързани чрез USB или SD, музиката може да бъде преглеждана с функцията браузване. Преглеждане на фолдъри не е налично.

Колко mp3 файла поддържа системата?

Инфоразвлекателната система поддържа 10.000 песни.

Къде мога да избера радиостанция?

За да изберете радиостанция докоснете бутона „Browse“ на главния аудио екран.

Как мога да включвам и изключвам (on/off) на TP (Traffic Program, програма за трафик)?

TP може да бъде включван (on/off) през аудио менюто. На основния аудио екран натиснете бутона “Menu” в долната дясна част.

Къде мога да открия функцията за автоматично записване (auto store)?

Функцията auto store е заменена от функцията за преглеждане (browse), която ви позволява да изберете наличните станции от списъка със станции.

Как мога да променя настройките на звука?

Можете да променяте настройките на звука в аудио менюто. На основния аудио екран докоснете бутон „Menu” в долната дясна част. При промяна, новите настройки ще важат за всички видове източници. И още: за да превключвате бързо настройките на звука можете да ги запаметите като фаворити.


Защо не мога да избера моето свързано през USB устройство с контролните бутони на волана или на контролния панел?

Моля проверете дали вашето свързано през USB устройство има собствено име (като например „my USB flash drive“).

3. Телефон

Как мога да свържа смартфона си с инфоразвлекателната система чрез Bluetooth® (BT)?

За да свържете смартфона си с инфоразвлекателната система чрез BT докоснете бутона “PHONE” на основния екран, а след това бутона “Pair Device” (сдвояване на устройства). Задължително на вашия телефон трябва да е активирана функция BT.

Защо смартфонът ми не може да се свърже с инфоразвлекателната система чрез Bluetooth® (BT)?

Проверете дали сте активирали BT и вашият телефон е „видим“. Проверете дали вашият телефон е съвместим с инфоразвлекателната система на.

Защо списъкът с контактите в смартфона и списъкът с обажданията се появяват като празни на екрана на инфоразвлекателната система при свързване чрез Bluetooth® (BT)?

За да имате достъп до списъка с контакти, вашият смартфон трябва да поддържа Bluetooth® протокола PBAP (Phone Book Access Profile) . При някои телефони достъпът за разрешение за показване на контактните списъци и тези с обажданията може да се наложи да бъде настроен при свързването на инфоразвлекателната система. Уверете се че настройките за достъп са правилни. Моля имайте предвид че контактите съхранени в SIM картата не могат да бъдат показани. В зависимост от размера на вашия списък с контакти, изтеглянето им в инфоразвлекателната система може да отнеме няколко минути.  Ако проблемът остава опитайте да актуализирате софтуера на вашия телефон.


Мога ли да подредя контактите в смартфона по първо име и фамилия в инфоразвлекателната система?

Инфоразвлекателната система използва настройките на смартфона ви при показването на контактите.


Защо заглавие на песен, избрана чрез гласови команди на моя смартфон (напр. Siri), не се възпроизвеждат въпреки че телефонът е свързан чрез Bluetooth® (BT)?

Уверете се че BT аудио е избран като ваш активен източник на аудио. Можете да изберете BT аудио чрез натискане на бутон MEDIA.

Как мога да използвам гласовото разпознаване на моя смартфон (напр. Siri) през инфоразвлекателната система при свързване с Bluetooth®?

Докоснете символа за смартфон на основния екран. От този момент можете да използвате гласовото разпознаване на смартфона ви.

Защо не мога да виждам всички телефонни номера свързани с един контакт в смартфона на екрана на инфоразвлекателната система въпреки че смартфонът е свързан чрез Bluetooth® (BT)?

Към някои контакти може да са записани няколко номера, например „личен“, „служебен“ и т.н. Моля, уверете се че контактите във вашия контактен списък  имат само по един допълнителен телефон в категория, отбелязан като „друг“, “алтернативен” или нещо подобно.

Може ли моят Bluetooth® свързан телефон да използва автомобилната антена за телефонни разговори?

Телефонните разговори се осъществяват чрез антената на вашия смартфон. SAP (sim access profile) не се поддържа.


4. Сензорен екран (тъч скрийн)

Как мога да подобря работата на моя сензорен екран?

Сензорният екран е чувствителен на натиск. Особено когато извършване жестове с изместване, като преглеждане на фаворити, опитайте да приложите малко повече натиск с пръстите.


Имам проблеми с четенето на дисплея – прекалено е светъл на тъмно и прекалено затъмнен при дневна светлина. Как мога да подобря качествата в това отношение?

За да подобрите четивността на дисплеите можете да превключвате между нощен, дневен и автоматичен режим чрез докосване на бутона „SETTINGS“ (настройки) на основния екран. От менюто на настройките, изберете “Display”. И още: За най-добри резултати използвайте автоматичен режим.

5. Сензорна повърхност (тъч пад)

Как мога да подобря чувствителността при докосване на сензорната повърхност (тъч пад)?

Оставете си малко време за да се запознаете с тъч пада. Движете пръстите си бавно и равномерно по повърхността.


Как мога да избера елемент на дисплея с помощта на тъч пада?

След позиционирането на курсора върху желания елемент с тъч пада, натиснете повърхността на последния докато кликне. Докосването на тъч пада не възпроизвежда действие.


Защо не мога да избера някои от елементите на дисплея с курсора на тъч пада?

Някои елементи, като клавиатурата за въвеждане на дестинации с водене по маршрут (route guidance) или блокът с цифри за набиране на телефонни номера, не могат да бъдат избрани чрез тъч пада. И в двата случая трябва да използвате функцията на тъч пада за разпознаване на знаци писани на ръка.


Как мога да променя посоката при скролване през списъци или при движение през навигационната карта с помощта на движение с няколко пръста на тъч пада?

Изберете бутон „SETTINGS” (настройки) в основния екран и след това изберете „Touchpad“ от менюто с настройките. Тук можете да обръщате посоката на движение измежду нагоре/надолу и наляво/надясно.

Как мога да подобря възможностите на тъч пада по отношение на разпознаването на знаци написани на ръка?

Изписвайте само главни букви и опитайте различна бързина на писане. Достъп до тези настройки имате от екрана за разпознаване на знаци чрез избиране на символа настройки (settings) последван от бутона „Draw Speed”.

Как мога да избера една от другите предложени букви на дисплея при използване на режим на ръчно разпознаване на изписаните букви?

Ако буквата която сте изписали не е разпозната ясно, можете да потърсите точната в списък с алтернативен избор. Можете да прегледате алтернативите чрез използване на движение с два пръста нагоре или надолу. Промените автоматично се прилагат когато започнете да пишете следващата буква. Тоест, не е необходимо да потвърждавате вашия избор.


Защо получавам съобщение за грешка след избиране на бутона за разпознаване на ръчно изписване на букви през тъч пада?

Разпознаването на ръчно изписани букви в тъч пада може да се използва само когато е възможно въвеждането на букви, като например въвеждане на дестинации за водене по маршрут (route guidance) или цифри за избиране на телефони. Допълнително можете да използвате разпознаване на ръчно изписани букви в азбучно подредени списъци за да прескочите директно към желаната буква.

Въвел съм адрес с помощта на тъч пада. Как мога да започна водене по маршрут (route guidance) към него?

След въвеждане на адрес, останете в режим избор на букви и натиснете тъч пада с два пръста. Търсенето на адреса ще започне. И още: Не е необходимо да въвеждате пълния адрес.


Кои движения (жестове) с няколко пръста може да разпознае тъч падът?

Тъч падът може да разпознае следните движения (жестове) с няколко пръста:

 

  • Тъч падът поддържа следните движения с 3 пръста:

Вертикално плъзгане на 3 пръста: Покажи/скрий списъка с фаворитите (1)

Хоризонтално плъзгане на 3 пръста: Страница напред/назад, прелистване в списъка с фаворитите (2)

 

Тъч падът поддържа следните движения с 2 пръста:

  • В главното меню:

– Вертикално плъзгане с 2 пръста: Страница напред/назад (3)

  • В списъците:

–  Вертикално плъзгане с 2 пръста: Скролване нагоре/надолу в списъка (4)

  • В навигационната карта:

– Вертикално/хоризонтално плъзгане с 2 пръста: Движение на картата (5)

– Увеличаване/намаляване – жест с разтваряне и прибиране на 2 пръста: Увеличаване/намаляване на картата (Zoom in/out) (6)

  • В аудио менюто:

– Хоризонтално плъзгане с 2 пръста: Прескачане към следващата/последната песен/ радио канала (7)

– Вертикално плъзгане с 2 пръста: Промяна на радио/медия източника (8)

 

Как мога да подобря разпознаването на жестове с няколко пръста?

Опитайте да поставите пръстите си на тъч пада едновременно и извършете движението. Ако разположите пръстите си с разминаване във времето, като например първо показалеца е след това средния пръст  може да се влоши разпознаването на движенията с няколко пръста.


6. Гласово разпознаване

Функцията за гласово разпознаване не винаги разбира моите команди. Как мога да подобря работата и?

Опитайте се да говорите естествено, не много бързо и не много силно. След натискането на бутона за гласово разпознаване, изчакайте тона „бийп“ и говорете след това.

Как мога да прекъсна гласово съобщение по време на активно гласово разпознаване и да кажа команда без да е необходимо да чакам докато гласовото съобщение завърши?

Можете да прекъсвате гласови съобщения по всяко време с натискане на бутона за гласово разпознаване на волана. Моля, изчакайте тона „бийп“ и говорете след това.

Как мога да избирам музикални заглавия от смартфона чрез гласово разпознаване при връзка чрез Bluetooth® (BT)?

Изборът на музикални заглавия чрез гласово разпознаване става само когато външния източник (в случая вашия смартфон) са свързани с инфоразвлекателната система чрез USB. Можете, обаче да избирате заглавия чрез гласовото разпознаване на телефона ви (като Siri). Моля изберете BT-Audio като медиен източник.

Защо гласовото разпознаване не разбира командите за адрес на дестинацията?

За да въведете адреси на дестинации чрез гласово разпознаване ще трябва да следвате ред, който зависи от самата страна. За немскоговорящи страни например това са град, име на улица и, ако е приложимо, номер на къща. За повече информация ползвайте наръчника на инфоразвлекателната система.

7. Инструментален панел

Как мога да променя броя на инфо страниците показани на дисплея на инструменталния панел?

Можете да избирате или затваряте индивидуални информационни страници с помощта на бутоните за управление, разположени на волана. Моля използвайте левия бутон със стрелка на панела с бутони на волана за да превключите на „Settings“ и да изберете информационни страници („Info Pages“).


8. Фаворити

Какво може да бъде съхранявано като фаворит?

Почти всички елементи могат да бъдат съхранявани като фаворити, напр. дестинации, телефонни контакти, плейлисти, радиостанции и т.н. Ако не можете да запазите някой елемент ще излезе съобщение за това.

Списъкът с фаворитите изчезна. Как мога да го върна обратно?

При определени менюта листът с фаворитите е скрит за да остави повече свободно място. Можете да го покажете на екрана по всяко време с докосване на бутоните със стрелките в долната дясна част на екрана или чрез изместване нагоре на лентата за управление с пръстово движение. Алтернативно можете да използвате тъч пада (плъзгащо движение с 3 пръста нагоре). И още: можете да скриете фаворитите отново със сензорния екран или с тъч пада.

Как мога да съхранявам нови фаворити?

Активирайте съответното приложение, напр. списъка с радиостанциите или списъка с телефонните контакти, прихванете и задръжте желания елемент за да съхраните новия фаворит в това място. Кратък звук „бийп“ потвърждава запаметяването. В някои случаи той допълнително изисква избирането на специфичен елемент, като например музикално заглавие, албум или адрес от последните ви дестинации.

Как мога да преименувам, изтрия или преместя моите фаворити?

Фаворитите могат да бъдат преименувани, изтривани или премествани с превключване към екран „SETTINGS“ (настройки), след това избор на „Radio Settings“ (радио настройки) последвано от бутон „Manage Favourites“ (управлявай фаворитите).

9. Видео

Как мога да възпроизвеждам видео от външни източници, напр. от моя USB флаш драйв?

Свържете устройството съдържащо видеозаписи с инфоразвлекателната система чрез USB. Превключете към съответстващия източник с натискане на MEDIA и докосване на бутона „Browse“ (преглеждане). След това докоснете бутона „More“ (още) на лентата за управление на долната дясна част и изберете желаното видео. Моля, имайте предвид че видео записи ще се възпроизвеждат само ако е активирана ръчна спирачка.

Защо не се появяват изображения при възпроизвеждане на видео? Чувам единствено звук.

Моля уверете се че сте задействали ръчната спирачка.

10. Други

Мога ли да променям основния екран, например за да пренареждам последователността и позицията на показваните приложения?

За да пренаредите основния екран натиснете и задръжте един от показаните символи на приложения докато екранът не премине в режим на редактиране (editing mode). В този режим можете да пренаредите символите на една страница или между страниците с влачене на символа на приложението до желаната позиция с пръст. За да прекратите режима на редактиране натиснете „BACK“.

Може ли времето на системата да бъде настройвано автоматично?

Времето на системата може да бъде конфигурирано да се настройва автоматично. Моля превключете на „SETTINGS“ (настройки) след което „Time and Date“ (време и дата).


Има ли инфоразвлекателната система хард диск драйв на който мога да записвам информация, като напр. музика?

Хард диск за записване на информация не е наличен. За бърз достъп до вашите любими песни ги запаметете като фаворити.

Как мога да изключа инфоразвлекателната система?

Натиснете и задръжте бутона за звука за да изключите инфоразвлекателната система. На екрана ще се покаже часовник. И още: можете да изключите екрана само като изберете „SETTINGS“ и след това „Display“.


Как мога да въвеждам гласни мутации или допълнителни букви с клавиатурата на сензорния екран, напр. „ Ü “ за водене по маршрут (guidance destination)?

Натиснете и задръжте буквата на сензорния екран докато се появи допълнителен екран от който могат да бъдат избирани гласни мутации и допълнителни букви. Натиснете и задръжте буквата „U“ за да изберете „Ü“. И още: При въвеждане на дестинация с водене по маршрут (route guidance) не трябва да бъдат използвани гласни мутации.


Как мога да разблокирам инфоразвлекателната система без код за разблокиране?

В случай че инфоразвлекателната система е блокирана и сте загубили кода за това, системата може да бъде разблокирана от вашия местен търговец на Opel.